İlliyet, yapılan hareket ile netice arasındaki bağlantıya illiyet denir. Yani davranışın sonucunda meydana gelen zararla davranış arasındaki neden sonuç ilişkisini anlatan hukuk terimleri arasındadır.
Mücbir sebep, kişinin kendisi dışında meydana gelen öngörülemeyen ve karşı konulması mümkün olmayan olağan üstü durumlara mücbir sebep denir.
Kusur, ayırt etme gücüne sahip olan kişinin hukuka aykırı davranışlarda bulunmasıdır.
Müteselsil, bir birine bağlı birden çok hareketin olması anlamını taşır. Baştan sona doğru sinsileleri anlamında olan hukuk terimi
Muvazaa, irade ve beyan arasında karşılıklı, bilinçli meydana getirilen uyumsuzluk durumuna denir. Basit ve nispi çeşitleri vardır. Muvazaa ya sözleşmenin niteliği ile ilgili olur yada bedel konusunda meydana gelir.
Hükümsüzlük, hukuksal işlemin hüküm ve sonuç oluşturmasına engel olan yaptırım türüdür. Kendi içinde butlan, tek taraflı bağlamazlık olarak sınıflandırılır.
Fesih, borç ilişkisinin tek yönlü olarak irade beyanı sonucu sona ermesine fesih denir.
Edim, yerine getirilmesi mümkün olan bir taahhüttür. Edim yerine getirilirken illa ekonomik karşılığı olması gerekmez. Yerine getirmek anlamında kullanılan hukuk terimi
İvaz, karşılıklılık olarak da bilinir. Yani taraflar birbirlerine karşı hem alacaklı hem borçlu durumdadırlar.
Muaccellik, borcun borçludan istenebilir hale gelmesi durumudur.
Tescil,tapu kütüğüne kayıtlı taşınmazların üzerinde ayni hakkın kurulması yada kapsamının farklılaşması yada tamamen ortadan kaldırılması için yapılan işlemlerdir. Tescil işlemi taşınmaz sahibi tarafından yazılı bir şekilde yapılır.
Emtia, ticarete konu olabilecek her türlü eşya, mal anlamı taşır.
Zilliyet, kişinin bir şeyi elinde bulundurmasına zilliyet denir. türleri vardır.
Ayni haklar, sınırlı haklar ve sınırsız haklar olarak iki başlıkta ele alınır. Sınırsız diye bahsedilen ayni haklar mülkiyet hakkında söz konusu iken sınırlı ayni haklarda irtifak hakkı ve rehin hakkı ve taşınmazlar yükü olmaktadır.
Nispi butlan, İlgili taraflar tarafından ileri sürülen tamamen bozuk olmayacak derecede olan sakatlık durumudur.
Hısımlık, gerçek kişiler arasındaki kan veya işlemsel bir bağ ile meydana gelen yakınlık ilişkisidir. Kan hısımlığı ve kan dışı hısımlık olmak üzere iki grupta incelenen hukuk terimi içindedir.
İfa, borçlanılan edimin yerine getirilmesi, borcun sona ermesi durumudur.
İbra, borcun meydana gelmesi kanunen veya borç tarafları arasında belli şekillerde yapılsa bile aralarında yapacakları bir sözleşme ile ya tamamen yada kısmen borcun ortadan kaldırılmasını sağlayan, kişilerin aralarında yaptıkları şekle bağlı olmayan bu sözleşmeye ibra denir.
Temerrüt, alacaklının hiç bir sebep olmadan borcunu yada edimini yerine getirme konusunda yaşanan geçime yada ayak direnmedir.
Malik, sahiplik yada satış belgesi düzenlenen kişi demektir.
Nispilik Mutlak olmayan anlamında kullanılır.
Tereke, kişinin ölümü yada kayıp olması durumunda mirasçılarına geçebilecek para ve benzeri bütün hakları ve borçları anlatan hukuk terimi
İnfisah, ortadan kalkma anlamında kullanılan bir hukuk terimidir.
Yeddi emin, Haciz edilen malın satışı yapılıncaya kadar yada taşınırlar da tahliyeleri durumunda malın sahibi bulununcaya kadar muhafaza eden kişi anlamındaki hukuk terimleri