{ "title": "Yazılım Terimleri", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Yazilim-Terimleri-37969.png", "date": "20.01.2024 02:14:57", "author": "beytullah akyel", "article": [ { "article": "
Yazılım terimleri, özellikle de yazılımcıların bilgisayar mühendislerinin bildiği sıklıkla kullandığı kavramlardır. Genellikle İngilizce olan bu terimlerin akılda kalması zordur. Bu nedenle terimlerin ve açıklamalarının olduğu kaynaklara ihtiyaç duyulmaktadır.

Yazılım terimleri nelerdir?

Access: Yüklenmiş olduğu yerden aygıttan bir bilgiye veya bir cihaza giriş yapmak görüntülemek veya okumak.

Adaptör: Doğrudanbirbirine veya birbirlerine uyumluluk gösteremeyen ya da sağlayamayan iki aygıtın birleşmesini sağlayan bir aracı cihaz veya aygıttır.

Analog: Sürekli olarak değişken bir yapıda bulunan verilerin tümüne analog denir.

Application: Uygulama anlamına gelmektedir. Kullanıcıların ihtiyaçları ve isteklerine göre işlem ve görevleri yerine getirebilen program ve yazılımlara denir.

Background: Bir programın bir yazılımın veya bir görüntünün fonuna zeminine geri plan görüntüsüne verilen isim, yazılım terimidir.

Binary: Kodlamada ikilik düzen anlamına gelmektedir. 2 Tabanlı sistem anlamına gelir.

Bit: Binary ikilik düzendeki sayıların her birine denir. Bir bit sıfır ya da bir değerini taşımaktadır. Bilgisayarın tanıdığı en küçük haberleşme birimidir.

Boot: Donanım ve yazılımların bir arada uyumlu çalışabilmesini sağlar. Yazılım kolaylığı sayesinde sistemin tamamen yüklenilebilmesi sağlanır.

Browser: Bir ağ üzerinde bir bilgiyi aramak görmek ve işlemek için grafik etkileşimli ara birime sahip uygulama programına denir. Tarayıcı da denir.

Byte: Sekiz adet ikilik sistemi yani biti hafızasına kaydeden bellek ölçü birimidir.

Chat: Görüşmeyi konuşmayı yapmak anlamına gelen bir yazılım terimidir.

Client: Kullanıcı tarafından bir bilgisayar ile internete bağlanıp web sayfalarını ziyaret etmeye denir. Web sayfalarına giren bilgisayar aynı zamanda clienttir.

Code: Bilgisayar sistemleri için yönergeler yazıp program yapmaya denen yazılım terimidir.

Cpu: Bilgisayarın en önemli aygıtıdır. Bilgisayarın beyni ve işlemleri gerçekleştirdiği veriyi işlediği küçük bir çiptir.

Data: Bilgi veri anlamına gelir. Bilgisayarın işleyebildiği bütün bilgi ve verilere verilen isimdir.

Default: Bilgisayarın kesin olarak doğru saydığı ve başka herhangi bir işlem yapılmadıkça geçerliliğini koruyan bilgidir.

E-mail: Elektronik posta da denir. Bir bilgisayar kullanıcısının aralarındaki iletişim ağı aracılığı ile diğer başka bir bilgisayar kullanıcısına ya kullanıcılarına mesaj ile iletişim alışverişi yapabildiği sisteme verilen isimdir.

HTML: Web sayfalarının bu sistem vasıtasıyla düzenlendiği dökümandır.

Java: Kullanması en kolay ve en çok kullanılan programlama uygulamasıdır.

Site: İnternet sayfalarının her birinin adresine site denir.

Software: Türkçe anlamı yazılımdır. Bilgisayarda işlem yapabilen her türlü programa denir.

Unzıp: Daha önceden bir birleştirme yardımcı programı kullanılarak sıkıştırılmış bir dosyayı açmaya denen yazılım terimidir.

Upgrade: Daha ileri performans gösterebilecek yazılım ve programların güncellenerek en üst seviye ve düzeye getirilmesine denir.

Yazılım terimlerinin başlıcaları bunlardır. Yazılım sektörü hızla gelişmekte ilerlemekte olan bir sektördür. Bu nedenle yazılım terimlerinin sayısı gitgide çoğalmakta artmaktadır. Yazılım terimlerinin yazıda verilen kısmı bilgisayar kullanan herkes tarafından bilinmesi gereken önemli terimlerdir.
" } ] }