{ "title": "Ultrason Terimleri", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Ultrason-Terimleri-14136.jpg", "date": "19.01.2024 03:41:04", "author": "Kübra Gültekin", "article": [ { "article": "
Ultrason Terimleri, Gebelik süreci boyunca her gebe olan ultrasona girer ve eline sonuç kâğıdı verilir. Ultrasona sonuçlarına bakıldığı zaman her anne adayını bir merak teşkil eder acaba bebeğim nerede bu terimler bebeğimin neyini gösteriyor. Ultrasonda bulunan terimler bebeğin kaç haftalık olduğunu, kaç kilo olduğunu, gelişimini nasıl tamamladığını, gelişiminde bir gerileme var mı diye bildirir. Gebeliğin ilk anında bebek ultrasonla izlenemez. Bebek birkaç hafta büyüdükten sonra gelişimi ultrasonda görülebilir. Gebe olan kişinin ultrason sonucundaki ultrason terimlerini bilmediği zaman elindeki ultrason sonuçlarından pek de bir şey anlayamaz. Bebeğin gelişimi takip edilirken ultrason terimlerini ve değerleri bilmenin faydası olacaktır. Bebeğin gelişimini takip etmek için ultrason terimlerine göz atabilirsiniz.

Ultrason terimleri nelerdir?

GS (Gebelik kesesi, gestasyonel sac); Gebelik 4-5 haftalık olduğu zaman izlenebilir. GS ye göre gebeliğin kaç hafta olduğu belirlenmesi doğru sonuçlar vermeyebilir. Gebelik kesesi incelendiğinde eğer gebelik kesesi yuvarlak görünmüyor ise düzensiz görünüyorsa düşük ihtimali mevcuttur. Gebelik kesesi 1.5 cm ulaştığında embriyo izlenebilir fakat çok küçükken embriyo görülmez.

YS (Yolk kesesi); Anne ile bebek arasındaki madde değişimini gösterir. Gebelik kesesi 1 cm ulaştığında görülen yolk kesesi, eğer gebelik kesesi 1 cm'den fazla olduğu zaman yolk kesesi görünmüyor ise gebelik düşük riskiyle sonuçlanabilir. Eğer 6 mm'den fazla büyüdüyse ise yine düşük riski görülür.

CRL (Baş, popo ölçümü); Bebeğin poposundan başına kadar olan gelişimini bildirir. Gebeliğin 13-17 haftası aralarında ölçülür. Bu ölçümle gebeliğin net olarak kaç haftalık olduğu da ortaya çıkar.

BPD (Biparietal çap); Kafanın sağ ve sol tarafındaki kemik ölçümü yapılır. 13 haftalık iken yapılan bir ölçümdür.

HC (Kafa çevresi); Kafa şeklini belirleyen bir ölçümdür. BDP bu konuda yanıltıcı olabildiği için HC ölçümü önemlidir.

FL (Femur uzunluğu); Uyluk kemiğinin ölçümünü yapar. 14. Haftada 1.5 cm iken doğuma yaklaşıldığı zaman 7.5 cm e ulaşır.

AC (Karın çevresi); Fetusun büyümesi konusunda bilgilendirir.

TFA (Tahmini fetus ağırlığı); Fetus ağırlığı sonucunu verir.

NT (Fetal ense kalınlığı); Boynun arka kısmının kalınlığını gösterir. 11-13. Haftadaki gebelere uygulanır.
" } ] }