{ "title": "Trafik Terimleri", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Trafik-Terimleri-23812.png", "date": "21.01.2024 08:46:18", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Trafik Terimleri: Genellikle insanların ve insanların kullandığı araçların, karayolu, demiryolu, deniz yolu ve havayolu üzerinde bulunan hal hareketlerine kısaca trafik denilir. Trafik terimleri; karayolunun güvenli bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla yasa ve yönetmeliklerce belirlenmiş bazı kuralları anlatmak amacıyla kullanılan isim ve sözcüklerden meydana gelir. Trafik terimleri bu yazıda izin verilen sınırların çok üzerinde olup, burada bir kısmını anlatacağız.

Trafik İşaretleri Şunlardır

Trafik: Yaya ile araçların karayolları üzerindeki durumlarını belli kurallar ölçüsünde belirten durumlarıdır.

Karayolu: Trafikte, kamunun yararlanması için kullanılan arazi şeridi, köprü ve alanlardır.

Taşıt: Karayolu üzerinde insan, hayvan ve/ veya yük taşımaya yarayan araçlara denir. Bu taşıtlardan makine gücüyle hareket edenlere“motorlu taşıt” insan ya da hayvan gücüyle hareket edenlere“motorsuz taşıt” adı verilir.

Sürücü: Karayolu üzerinde, motorlu ya da motorsuz bir aracı, taşıtı sevk ve idare eden kişiye denir.

Şoför: Trafikte karayolunda ticari olarak tescillenmiş olan bir motorlu taşıtı kullanan süren kişilere denir.

Yolcu: hareket halindeki araçta bulunan kişilerdir.

Trafik İşaretleri: Trafiğin kontrollü seyri için kullanılan ışıklı, sesli işaretler, işaret levhası, yer işaretleriyle, trafik zabıtası ya da diğer görevlilerin trafiği güvenli bir şekilde yönetmek için yaptıkları hareketlerdir.

Geçiş Üstünlüğü: Görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamalarıdır.

Geçiş Hakkı: Yaya ve araç kullanıcılarının diğer yaya ile araç kullananlara göre, yolu kullanım sırasındaki öncelik hakkında trafik terimidir.

Yaya: İnsanın karayolu üzerinde araç kullanmadan yürümesine veya hareketsiz durmasına yaya denir.

Durma: Kırmızı ışık veya görevlilerin dur işareti veya yol kapanması gibi trafik zorunluluğu halinde aracın durdurulmasıdır.

Duraklama: Trafikte zorunlu durumlar haricinde, araçların yolcu indirip bindirme veya benzeri durumlar için geçici bir süre durmasıdır.

Trafik Kazası: karayolu üzerinde trafikte hareket halinde iken, bir ya da birden fazla araçla meydana gelen; ölüm, yaralanma ve/veya zararla sonuçlanan olayları anlatan trafik terimidir
" } ] }