{ "title": "Terimler Toplamı", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Terimler-Toplami-73963.gif", "date": "19.01.2024 07:03:31", "author": "Cemal Polat", "article": [ { "article": "Terimler toplamı, ifadesi matematiğin temelini oluşturan formüllerden biridir. Terimler toplamı ifadesinin bulunma hikayesi oldukça ilginçtir ve terimler toplamı günümüzde hala aktif olarak kullanılan bir formüldür. Sekiz yaşında bir ikinci sınıf öğrencisi olan Gauss öğretmeninin verdiği bir ceza kaşılığında terimler toplamı formülünü bulmuştur. Öğretmeni öğrencilerinden birden yüze kadar olan tüm terimleri toplamı cezasını vermiştir. Gauss çok kısa bir zaman sürecinde bu terimlerin toplamını bulmuştur. Bu kadar kısa sürede bulmasına şaşıran öğretmeni sonucun doğru olduğunu gördüğüne çok şaşırmıştır. Gauss sonraki dönemini Dük olan kişi tarafında verilen burs ile okumuştur. İleride vasiyeti olarak da mezar taşının düzgün on yedigen olmasını istemiş, ama bu şekil daireye çok yakın olduğundan bunu yapacak bir taş ustası bulanamamıştır.

Terimler toplamı olan formül nasıl buldu?

Öğretmeninin verdiği cezayı yaparken zıt kutuplardaki iki sayının toplamının her zaman aynı olduğunu görmüştür (100+1 99+2 98+3 97+4) gibi. Bu sayede ortanca terimi bulmuş ve sonucun ortanca terim ile terim sayısını çarpınca terimler toplamını bulmuştur. Gauss'un bulduğu terimler toplamı formülü terimler 1'er 1'er artan ardışık terimler toplamı için geçerli olan bir formüldür. Ardışık sayılar arasında fark 2-3-4 veya daha fazla olduğunda terimler toplamı genel olarak aynı mantıkla bulunur. Ortanca terim ile terim sayısı çarpılır. Bu ifadeleri formüle dökmek gerekirse;

Terimler toplamı=[(Son Terim + İlk Terim) / 2 ] * [(Son Terim - İlk terim) / Artış Miktarı]
(Son Terim + İlk Terim) / 2 ifadesi ile ortanca terim bulunur.
(Son Terim - İlk Terim) / (Artış Miktarı) ifadesi ile de terim sayısı bulunur.

Terimler toplamı matematiğin çoğu konusunun temelini oluşturan bir formül olup, matematikteterimler toplamının üzerine kurulu olan konular vardır. Toplam sembolü konusunun temeli Gauss'un terimler toplamı formülüne dayanır.
" } ] }