{ "title": "Terim Nedir", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Terim-Nedir-99716.jpg", "date": "20.01.2024 03:07:42", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Terim Nedir, genellikle özel alanların kavramları için kullanılan adlara denilmektedir. Özellikle sanat dalı, meslekler ve bilim dallarına özel bir kavramını karşılayan sözcüklere terin denilmektedir. Bu alanlar genel olarak zanaat, tecim, spor, teknik, bilim, sanat birbirinden farklı olabilir, ancak kimya dalındaki baryum ve radyum maddeleri, dil bilim ile yazında geçen (İstiare, metafor) iğretileme, ayakkabıcılık mesleğinde kullanılan fiyonta kelimesi terimdir. Kâğıtçılık ile alakalı olan el kitabında veya sözlükte yer alan kâğıt günlük kullanılan dilin bir kavramı olsa da terim olarak sayılabilir. Terim nedir? Kısaca kullanım alanı devamlı olarak genişleyen ve günlük hayatta yer verdiğimiz l kullanımlarında çoğunlukla terim olma özelliklerini yitirmektedir. Dilin kullanmış olduğu diğer sözcükler ile terimler aynı duruma gelmektedir. Mesela radyo, televizyon, tren, telefon ve uçak sözcükleri, ilk olarak bulunduğunda kişilere ilk olarak tanıtıldığında genellikle terin anlamı taşıyor olsa da günümüzde terim olmaktan çıkmıştır. Fakat elektroniğe bağlı olarak kullanılan televizyon ve radyo sözcükleri birer terimdir. Özellikle terimler kesin anlam taşıyan sözcüklerdir. Bu nedenle bu terim olan sözcüklerin anlamları her kişiye göre aynıdır. Örnek vermek gerekirse; nesne, tümleç, utama (Dil bilgisi), dönence, Ekvator, debi (Coğrafya), suflör, perde, aktör, tiyatro, yarıçap, açı, doğru (Matematik) basınç ve kapalı devre (Fizik) terimlerinde kullanılmaktadır. Bazen çok anlamlı olan kelimelerinde terim anlamı kazandığı da görülmektedir. Bu anlamlı olan sözcüklerin terim anlamları ile diğer anlamlarını birbirine karıştırmamak çok önemlidir. Mesela kök sözcüğünden baz alarak ağacın kökü; bitkilerin toprağa bağlanmasını ve toprakta bulunan besi maddelerinin emilmesinde yarayan kısımdır. Dişin kökü; bazı şeylerin dip bölümü olarak düşünülmektedir. Ayrıca meseleyi kökünden halletmekten kasıt, temel esas olan, üç kök anlamında ise kökü ve sapı ile bitkilerin çıkarılması var sayılmaktadır.

Terim Nasıl Oluşur?

Günlük yaşamımızda konuşma dilinde kullandığımız sözcüklere farklı anlamlar yüklenerek değişik terimler meydana getirilebilir. Mesela köprü sözcüğü günlük hayattaki kullanım anlamı bellidir. Ancak dişçilik mesleğinde kullanılan köprü sözcüğü de bir terimdir. Farklı olan iki sözcüğün birleşmesi sonrasında farklı terimler oluşturulabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, eş- kenar, dil-bilim, atar- damar ve tek- el sözcüklerini söyleyebiliriz. Bazı sözcükler yabancı dillerden dilimize girmiş olan terin anlamlı olan sözcüklerde bulunmaktadır. Mesela telekominikasyon, priz, radar ve radyo gibi sözcüklerdir.

Terim Anlam ve Özellikleri Nelerdir?

Terimler çoğunlukla gerçek anlamları ile kullanılan sözcüklere verilen isimdir. Terimlerin çoğunlukla deyim anlamı, mecaz anlamı ya da yan anlamı bulunmaz. Yeni bulunmuş olan bir kavram, yeni olan terim ile karşılanabileceği gibi, aynı zamanda günlük yaşamda kullanılan sözcüklere özel anlam vermek içinde karşılanabilmektedir. Terimler özellikle halkın ağzındaki söz varlığında bulunmaz, ancak öncelikle halk ağzında kullanılıp daha sonrasında terim özelliği kazanmış olan bazı kelimeler de mevcut olmaktadır. Bir sözcük genel olarak farklı olan bilim dallarında hem farklı terimlere hem de farklı anlamlara sahip olmaktadır. Bir sözcüğün terim anlamına sahip olabilmesi için, mutlaka o bilim dalı ile alakalı olan cümlede kullanılması gerekmektedir. Ayrıca hiçbir sözcük yalnız başına terin anlamına sahip olamaz.
" } ] }