{ "title": "Terim Anlam", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Terim-Anlam-16712.jpg", "date": "19.01.2024 10:09:28", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Terim anlam, Bilim meslek ya da sanat dalıyla alakalı bir konuda özel ve belirli bir kavramı olan bir cümle dizisidir. Sözler zaman içerisinde ihtiyaca göre farklı anlamlar kazanabilir. Sözcükler gerçek anlamından uzaklaşarak kimi zaman mecaz anlamı bazı zamanlarda ise farklı anlamlara gelebilecek şekilde kullanılmaktadır. Cümledeki terimlerin anlamları dar ve sınırlı bir şekildedir. Bir sözcüğün spor, sanat, bilim ya da meslek alanındaki özgü kavramlarının karşılığındaki kazandığı anlama terim denir.

Terim anlam nedir nelere denir?

Terim özel anlamları ve kavramları olan şeylere verilen addır. Ancak günlük yaşamımızda kullanılan ve alanı genişleyen terimler genel kullanıldığı için Terim olma özelliğini kaybetmişlerdir. Örneğin televizyon Radyo telefon uçak tren gibi sözcükler ilk bulunduklarında onlara verilen isimler her ne kadar terim olsalar da günümüzde terim olma özelliğini getirmişlerdir. Çünkü temel söz varlığı içinde düşünür duruma gelmişlerdir. Terimler kesin anlamlı sözcüklerden olmalıdır ki her insana göre anlamı aynı olsun. Fakat bazı cümlelerin birçok anlamı olduğu için terim anlamları kazandığı görülmüştür. Terimler kullanılırken yeni yerleştirilmek istenen kavramlar ile karşılaşırken şu Yollara başvurulur. Örneğin dişçilikte kullanılan köprü makinalarda kullanılan Bıçak veya marangozlukta kullanılan diş gibi kullanılan cümleler dilimizde kolaylık sağlayarak birçok anlamda kullanılmaktadır. Türkçe deli gibi çok zengin eklere sahip olan ve değişik görevler ile kullanılabilen ve bütün alanlarda yeterli bir kültür dinle dönüştürülmesi için en geçerli yoldur.

Terim anlam cümlelerine verilebilecek örnekler nelerdir?

Terim anlam cümlelerini daha iyi anlayabilmek için vereceğimiz örnekte bir kişiye budala dediğiniz zaman bu sözün karşılığının birçok anlamı vardır. Mesela aptal, anlayışsız, sersem, salak gibi birçok farklı cümleler kullanılmıştır. Ancak bu kullanılan cümleler psikoloji alanında zekâ seviyesi için kullanılan terimlerdir. Terim anlam daha iyi anlaşılabilsin diye bir örnek daha verelim. Örneğin bir sözcüğü bilim dalında kullanarak farklı anlamlar yükleyebilirsiniz. Örnek verecek olursak kök sözcüğü matematikteki kare. Kökünde kullanılırken tıp alanında hücre köklerinden bahsedilir. Sadece burada da kullanılmaz Bir de ağaç kökü olarak bilinen toprağa bağlanan ve topraktaki besin maddelerini emmeye yarayan ağacın kötüdür bu verdiğimiz örnekte terim ve anlamıyla birlikte kullanılmaktadır. Örneğin perde hem müzik alanında kullanılanılır. Hemde tiyatrodaki bir aksesuar olarak kullanılır. Bir örnek daha verelim örneğin açı sözcüğü üçgenlerde en önemli birim açılarından biridir. Fakat açı kelimesini sen bu konuya yanlış açıdan bakıyorsun diye kullanırsak anlamı değişir. Çünkü açı sözcüğü genelde bir geometri terimi olarak kullanılmaktadır.

Terim anlamın özellikleri nelerdir?

Terim anlam özellikleri nelerdir?

Terimler mutlaka birer meslek sanat edebiyat Spor veya bilim alanına ait olmalıdır. Herhangi bir kelime cümle içerisinde kullanılmadan terim anlamlı olup olmadığı anlaşılmayabilir. Yabancı dildeki bazı kelimeler olabilir. Genellikle kelimelerin gerçek anlamlarından türemiş olan terimler hayatımızdan fazlasıyla yer almaktadır. Bir terim birden fazla dallarda ayrı ayrı anlamlar taşıyabilir. Bazı meslek isimleri terim anlam olarak kabul edilmeyebilir.

Terim anlamın kullanıldığı farklı alanlar nelerdir?

Terim anlamlarının kullanıldığı farklı alanlar nelerdir diye soracak olursanız dil bilgisi edebiyatında, tiyatro terimlerinde, Tıp terimlerinde, üçgen terimlerinde ve geometri terimlerinde olmak üzere hayatımızda birçok terim anlam ifade eden cümleler kullanılmaktadır.

Gerçek anlam ise bir kelimenin ilk aklınıza geldiği anlamdır. Çünkü kelimeler sözlükte yer aldığı gibi kullanılmalıdır.

Yan anlam ise bir sözcüğün gerçek anlamından koparılmadan yeni anlamları verilen isimdir. Sözcük gerçek anlamında farklı fakat gerçeklikten toplamıştır.

Mecaz anlam ise bir sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak yeni kazandığı cümleye verilen isimdir.

Birleştirme terimleri olarak Örneğin bilgisayar atardamar damar içi ya da dil bilimi doğum öncesi gibi birçok birleştirici Terim hayatınızda kullandığımız cümleler arasında yer almaktadır.

Canlandırma nitelikleri lise dilin unutulmuş ya da lehçe olarak ağızlarda yaşamaya devam eden cümlelerin kullanılmasıdır. Buna örnek verecek olursak nicelik nitelik dulda Tanık gibi cümlelerin kullanılmasıdır.
" } ] }