{ "title": "Sosyoloji Terimleri", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Sosyoloji-Terimleri-46532.jpg", "date": "19.01.2024 16:56:58", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Sosyoloji Terimleri, Sosyoloji kısaca toplum bilimi olarak tanımlanır. İnsan toplumlarının yaşayış biçimlerini, davranış biçimlerini inceleyen bir bilimdir. Sosyolojini terimleri bilindiği zaman toplumla alakalı yapılan araştırma ve incelemelerde, sosyoloji ile alakalı olan akademik yazıları anlama ve yorumlama kabiliyeti artar.

Sosyoloji Terimleri

Alt Kültür; Toplumdaki egemen toplumsal grup dışında yer alan toplumsal gruplar kümesine denir. Egemen olan kültür biçiminin dışındaki kültür normları.

Alt Yapı; Toplumsal gruba ait olan tüm maddi bölüm. Genel olarak toplumun günlük hayat içerisinde kullandığı maddi ögeler.

Anaerkil; Eğer toplumsal yönetim kuvveti kadın elinde ise durum anaerkil olarak tanımlanır. Toplumsal kuruluşların hepsinde yönetim gücü kadının elindedir. Bu durumda egemenlik kız çocuk üzerinde devri daim olur.

Anomi; Toplum ilişkilerini yönlendiren kurallar bütününün zayıflaması neticesinde meydana gelen boşluk durumudur.

Ataerkil; Eğer toplumsal yönetim kuvveti erkeğin elinde ise durum anaerkil olarak tanımlanır. Toplumsal kuruluşların hepsinde (Devlet kurumları, kamu kurumları, iktisadi işletmeler vs.) yönetim gücü erkeğin elindedir. Bu durumda egemenlik erkek çocuk üzerinde devri daim olur.

Burjuva; Sanayi devrimi sonrası ortaya çıkan, fabrika tarzı üretim araçlarına sahip olacak şekilde zenginleşen sermaye kesimi. Kapitalist toplum düzeni içinde yer alan üst seviye grup.

Bürokrasi; Devlet mekanizması içinde yer alan kişi, grup ve kuruluşların bütünü.

Cemiyet; İş bölümü yapmak için bir araya gelmiş, aralarındaki ilişki boyutu mesafeli olan insanların meydana getirdiği grup.

Çekirdek Aile; Sadece anne, baba ve çocukların yer aldığı aile biçimi.

Deflasyon; Ekonomide toplam arzın, toplam talepten çok daha fazla olmasıdır. Deflasyon kısaca enflasyon olayının tam tersidir.

Devalüasyon; Enflasyon neticesinde mal ya da hizmet ihtiyacını giderme amacı ile ülke ithalat durumuna yönlendirilir. Bu esnada ihracat tıkanır, para değeri altın ve döviz olarak düşer. Devaülasyon durumu ülkede para durumunun ani değişimidir.

Devrim; Toplumdaki tüm yaşam biçimleri, düşünce biçimleri, değerlerde oluşan ani ve köklü yapılan değişimler.

Enflasyon; Toplumun herhangi mal ya da hizmete olan ihtiyacının topluma sunulan imkânlardan daha fazla olması durumudur. Ürünün değeri artar, paranın değeri düşer. Ülke parasının değer yitirmesi olayıdır.

Faiz; Değişim değeri olan herhangi bir sermayenin üretim esnasında elde etmiş olduğu gelir, kar payı.

Gelenek; Toplumda eski zamanlarda yaşayan atalardan nesilden nesle gelmiş olan sözel ve davranış biçimlerinin etkin yaptırım gücü olan kural bütünü.

Görenek; Toplumların davranış biçimlerini düzene sokan ama uyulması için bir yaptırım kuvveti olmayan kural bütünü.

Halk; Bir ülke içinde yaşayan ortak kültür, dil ve yaşam geçmişine sahip olan insan topluluğu.

Kültür; Toplumun tarihsel süreç içinde yaşadığı toplumsal değişim yolları ile kazandığı bütün maddi ve manevi değerler ve bu değerleri yaşatmada kullanılan araçlar.

Meşru; Halk tarafından onayı alınmış olan kurallar ve durumlar.

Nicelik; Herhangi bir şey ya da durumun ölçülebilir ve sayısal olarak belirtilebilen kısmı.

Nitelik; Herhangi bir şey ya da durumun ölçülebilir ve sayısal olarak belirtilemeyen kısmı yani betimsel tarafı.

Otorite; Birey ya da grubun halk tarafından meşru karşılaşılan karar verme ve yönlendirme kuvveti, yetkisi.

Saygınlık; Toplum içinde birey ya da kurumlara karşı üstünlük sağlayan durum, prestij.

Töre; Toplumdaki alışıldık kalıp davranışlar.

Bunların dışında karşılaşılan sosyoloji terimleri; tekel, yaptırım, sermaye, teokrasi, üst kültür, rant, revalüasyon, proleterya, milli gelir ve monografi.
" } ] }