{ "title": "Meteoroloji Terimleri", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Meteoroloji-Terimleri-97763.jpg", "date": "21.01.2024 11:19:23", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Meteoroloji terimleri; meteoroloji atmosfer bilimine verilen isimdir. Gökyüzünde olan olaylar anlamına gelmektedir. Bulutları, rüzgârları ve yağmuru anlamak ve ilişkilerini anlayabilmek için ilk olarak Yunanlılar rasat yapmışlardır. Yunanlılar için hava durumu çok önemliydi, çünkü çiftçilerin ürün yetiştirmesi için bu çok önemliydi. Ayrıca denizciler ve denizde seyahat edenleri de etkilemekteydi. Günümüzde ise atmosferdeki değişim ve olaylardan dolayı insanları etkileyen ve daha ciddi ve önemli hava olayları meydana gelmektedir.

Dünyanın birçok yerinde meteoroloji dalında çalışmalar yapabilmek için özel merkezleri bulunmaktadır. Bu merkezlere meteoroloji istasyonu adı verilmektedir. Bu istasyonlarda atmosferdeki olayları ve şartlarını incelemek için faydalanılan termometre, barometre, higrometre gibi cihazlardan faydalanılmaktadır. Bunların dışında bir bölgedeki hava durumunu tahmin edebilmek için çevrede bulunan birçok yerlerin de hava durumunu bilmek çok önemlidir.

Meteoroloji terimleri nelerdir?

Buz Sisi: Soğuk, açık ve rüzgârsız hava koşullarında meydana gelen ve içerisinde yoğun miktarda bulunan, buz parçacıkları taşıyan sistir. Genellikle yüksek enlemlerde görülmektedir ve bir diğer ismi donan sistir.

Çisenti: Sis ve düşük görüş uzaklığı ile çisenti meydana gelmektedir. Çisentiden dolayı yere düşen yağış miktarı saatte 1 mm'yi geçmemektedir. Çapı 0,5 mm'den daha az olan, yağış şeklinde çok yavaş ve hava içerisinde yüzerek yere düşen küçük su damlacıklarıdır.

İstasyon: Meteorolojik olarak gözlem yapılan yerlere verilen isimdir.

Yağış yere veya deniz yüzeyine değmiyor: Özellikle Altocumulus türü olan bulutlardan meydana gelen bazı yağış türleri yer yüzeyine ulaşmadan buharlaşabilmektedirler.

Oraj: Şimşek, türbülans ve gök gürültüsünü oluşturan Cumulonimbus veya iyi gelişmiş Cumulus bulutları kuvvetli dikey hareket ile karakterize olduğu zaman kısa süreli yaklaşık iki saat süren bir fırtına çeşidi meydana gelir. Bu fırtına çeşidine verilen isimdir.

Squall: Kuvvetli olarak başlayan ani rüzgârın hızının en az 32 km/sa artması ile hızın 44 km/sa'yı geçmesi ve en az bir dakika sürmesi durumunda adlandırılan bir terimdir.

Hortum: Alçak seviyeli Cumulonimbus kütlesi şeklinde gelişmektedir ve kısa bir süre sonra yere kadar inmektedir. Baca ve hortum şeklinde olup dönen, tipik kasırga ve fırtına bulutu olan meteorolojik terimlerden bir tanesidir.

Donan Yağış: Sıvı olarak yere düşen yağışın donma seviyesinin altında olan yer ve yerdeki diğer yüzeyler üzerinde donma halidir.

Gök Gürültülü Yağmur: Havada değişik noktalarda yoğunluğu bulunmaktadır. Çizgi şeklinde, dalgalı, şerit halinde meydana gelen bir yağmur şeklidir. Gök gürültüsü olmadan da yağış meydana gelebilmektedir.
" } ] }