{ "title": "Kimyasal Terimler", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Kimyasal-Terimler-76727.jpg", "date": "20.01.2024 17:31:16", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Kimyasal terimler: Kimya hayatımızın her alanında işimize yarayan bir bilim dalıdır. Aklınıza gelebilecek olan çoğu alanda kimya da bahsedebiliriz. Özellikle de temizlik ve kozmetik sektöründe kimyasal maddeler ile sık sık karşılaşabilirsiniz. Kimyasal maddeler aslında insan vücudu için oldukça zararlıdır. Çünkü kimyasal maddelerin özelikle de tahriş edici özelliği olduğu için kişide bazı sorunlara neden olabilir. Özellikle beş duyu organına gelen kimyasal maddeler kişide oldukça büyük bir sorun ve son derece önemlidir. Çünkü kör olma ya da organ kaybı gibi ciddi rahatsızlıkların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Kimya kendi başına oldukça geniş bir konudur. Ayrıca kimyasal terimlerde kimya başlığı altında çok büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü birçok kimyasal terim bulunmaktadır. Şimdi sizler ile kimyasal terimleri birer birer inceleyeceğiz.

Kimyasal terimler ve anlamları

Ametal: Kimyasal terimlerden ilk kelimemiz ametaldir. Periyodik cetvelin sağ kısmını oluşturan bir gruptur. Ametallerin çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Genel olarak elektrona ihtiyaç duyarlar.

Metal: Ametallerin tam tersi periyodik cetvelde sol kısımda yer alırlar. +değerliklidirler. Genel olarak fazla elektonu vermek isterler.

Anyon: Kimyada anyon -değerlikli yüktür, katyon ise +değerlikli yüke verilen isimdir.

Atom: Bir maddenin ya da bir eşyanın en küçük yapı taşına verilen isimdir.

Ayırma: Kimyasal terimlerden biri olan ayırma maddeleri fiziksel yollar ile ayrıştırma yöntemidir.

Bileşik: Saf bir maddedir. Genel olarak bileşikler iki ya da daha fazla elementin belirli miktarlarda bir araya gelmesi ile oluşan bir grup saf maddedir.

Çözelti: Birkaç maddenin bir araya gelerek oluşturduğu homojen maddeye denir.

Element: Bir ya da daha fazla atomun bir araya gelerek meydana getirdiği saf maddelere element denilmektedir.

Fiziksel değişim: Herhangi bir kimyasal işlem kullanmadan maddede meydana gelen değişikliğe denir. Doğrama ayırma gibi.

İyonik bağ: Kimyasal maddelerin birbirleri ile yapmış olduğu bağlardan bir tanesidir. Kimyasal terimlerden olan ametal ve metallerin birbiri ile bağ yapabilmesi için iyonik bağ yapması gerekir.

Kovalent bağ: Diğer bir kimyasal bağımız ise kovalent bağdır. Kovalent bağlar ise ametal ve ametal maddelerin bir araya gelmesi sonucunda oluşmaktadır.

Kimyasal formüller: Elementlerin, bileşiklerin ya da kimyasal tepkimeler sonucunda açığa yeni maddelerin bir araya gelerek oluşturduğu maddelerin semboller kullanılarak ifade edilmesidir.

Kütle: Kimyasal terimler içinde yer alan kütle maddelerin ya da cisimlerin madde miktarını; hacim ise o maddenin boşlukta kaplamış olduğu alanı ifade eder.

Asit: Kimya da en önemli maddelerden bir tanesi asittir. Asitlerin tahriş edici özellikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda suda çözündükleri zaman +H iyonunu açığa çıkarırlar. Bir maddenin asit mi yoksa baz bir madde olup olmadığını anlamak için turnusol kağıdını kırmızıya çevirmesi gerekmektedir.

Baz: Kimyasalterimlerden olan bazlar asitlerin tam tersi olan maddelerdir. Baz maddeler genel olarak temizlik malzemelerinde kullanılır. Kayganlaştıcı ve acı bir tadı vardır. Baz maddeler suya girdikleri zaman OH- iyonunu açığa çıkarırlar. Herhangi bir maddenin baz mı yoksa asit mi olduğuna anlamak için turnusol kağıdını maviye çevirmesi gerekmektedir.

Tuzlar: Nötralleşme tepkimeleri sonucunda açığa çıkan maddelere tuz denir. Asit ve bazların bir araya gelmesi sonucunda açığa çıkmaktadır.
" } ] }