{ "title": "Halter Terimleri", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Halter-Terimleri-73774.jpg", "date": "20.01.2024 04:45:10", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Halter Terimleri; Halter çok eski spor dallarından biridir. Bu spordaki amaç ağırlık kaldırmaktır. Kaldırılacak ağırlıklar demir bir sopanın iki uç kısmına tutturularak gerçekleşir. Ağırlık bağlanması bu ağırlığı taşıyan kişinin boy ve kilosuna bağlı olarak belirlenir. Halter sporunda iki temel olay vardır. Bunlardan biri koparma diğeri ise silkme olmaktadır. Koparmada yarışmacı olan kişi demiri iki eliyle kavrayarak makaslama ya da çökelme yöntemi ile bir hamlede kaldırarak ağırlığı başının üzerine taşıması ve hakemin istediği zaman dilimine kadar tutmaktır. Silkme ise kişi ağırlığı hiç ara vermeden direk omuzlarının üzerine taşıması ve hiç makaslama ya da çömelme gerçekleştirmeden başının üzerine taşıması olayıdır. Yarışmacı olan kişinin bu iki alan da 3 hakkı bulunmaktadır. Bu sporda bu dalları gerçekleştirmek için belirli kuralları ve terimleri bilmek zorundadır. Çünkü sporcu olan kişi bu terimlere göre hareket eder.

Halter Terimleri ve Anlamları Nelerdir?

Ağırlıklı ısınma: Çok fazla ağırlık kaldırmadan hafif ağırlıklarla kendini alıştırma sürecine verilen isimdir.

Askıdan kaldırış: Barı çekiş sırasında belirli seviyeye kaldırdıktan sonra bekleyip daha sonra kaldığın yerden devam etmektir.

Atış: Ağırlık omuz üzerine kadar taşındıktan sonra dizlerden destek alarak ağırlığı göğüs hizasına kadar çıkarmaktır.

Bacakla itme: Ağırlığı kaldırış sırasında bacaklardan destek alarak kaldırma yöntemidir.

Basit tutuş: Ağırlığı tutarken dört parmağın dışarıya doğru baş parmakların ise diğer parmaklar üzerine bağlanma şeklidir.

Diz bükme: Ağırlığı kaldırış sırasında diz ile destek verilerek kaldırılmasıdır.

Koparma: Tek hareketle halteri yerinden kaldırarak ağırlığı başın üzerine kaldırma şeklidir.

Makas: Halteri kaldırma sırasında bir bacağın diğer bacağın önüne çapraz yaparak konum almasıdır.

Omuzlama: Silkme olayın da halterin omuzlara kadar tek hareket ile taşınması ve köprücük kemikleri üzerinde belirli bir süre tutulmasıdır.

Sabitlemek: Ağırlığın baş üzerinde kolların uzunluğu kadar tutulması geçen süredir.

Silkme: İki aşamadan meydana gelen kaldırma şeklidir. Önce ağırlığı omuzlara daha sonra başın üzerine taşınmasıdır.
" } ] }