{ "title": "Genetik Terimleri", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Genetik-Terimleri-27127.jpg", "date": "21.01.2024 02:44:57", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Genetik Terimleri; Genetik anne ve babada var olan özelliklerin bir sonraki nesle aktarıldığını inceleyen bilim dalıdır. Ayrıca genlerin yapısını, görevini ve genlerde meydana gelen değişiklikleri kullanmak için genetik terimleri kullanılır. Genetik canlının sahip olduğu karakterleri iade etmek için kullanılan bir bilim dalıdır. Çok kapsamlı bir bir bilim olduğu için fazla sayıda genetik terim içerir. Bu da genetik terimleri sayesinde, konuyu daha kolay kavramamızı ve gen aktarımı, değişimi nasıl meydana geldiğini anlamamıza yardımcı olur.

Genetik Terimleri ve Anlamları

Alel Gen: Bir karakterin oluşumunda aynı veya farklı kromozom üzerinde yer alan iki veya daha fazla genin bulunmasıdır.

Bağlı Gen: Genlerin aynı kromozom üzerinde yer almasıdır.

Bağımsız Gen: Genlerin farklı kromozomlar üzerinde yer almasıdır.

Baskın Gen: Bir karakterin oluşumunda her zaman etkisini gösteren gendir. Büyük harf ile ifade edilir.

Çekinik Gen: Bir karakterin oluşumunda sadece homozigot çekinik halde ise etkisini ortaya koyar. Küçük harf ile gösterilir.

Çok Alellik: Bir karakterin oluşumunu birden fazla gen etkilemesidir.

Fenotip: Bir canlının dışarıdan baktığın zaman dış görünüşü anlamına gelir. Genlerin ve çevrenin etkisiyle meydana gelmiştir.

Genotip: Bir canlının sahip olduğu genlerin toplamı anlamına gelir.

Genom: Canlının her kromozomu üzerinde yer alan kalıtsal yapıdır.

Heterozigot karakter: Bir kromozomun üzerinde karşılıklı bölgede bulunan aynı karakteri yansıtan arklı özellikteki iki kromozom yapısıdır. Annesinden ve babasından farklı kromozom yapısını aldığını ifade eder.

Homozigot karakter: Bir kromozomun karşılıklı bölgesinde bulunan aynı karakteri yansıtan anne ve babadan aynı geni aldığını ifade eden terimdir.

Karyotip: Kalıtsal olan hastalıkların teşhisi için kromozomların belirli olan büyüklük, sayı ve şekil bakımından sıralanması sonucu elde edilen veridir.

Kromozom: Genetik yapı taşlarına ait olan genleri taşıyan kısımdır.

Modifikasyon: Işık, ısı gibi birçok çevresel faktörün kromozomlar üzerindeki karakterleri etkilemesidir. Asla kalıtsal değildir. Dölden döle yavru ya aktarılmaz.

Mutasyon: Canlılarda çevre koşulları nedeni ile kalıtsal materyalinde meydana gelen değişikliklerdir. Vücut hücrelerinde meydana gelen mutasyon kalıtsal değilken, üreme hücrelerinde meydana gelen mutasyon kalıtsaldır. Dölden döle aktarılır.

Zigot: Anne ve babadan gelen üreme hücrelerinin bir araya gelerek döllenmesi sonucu oluşan yumurta hücresidir.
" } ] }