{ "title": "Gazete Terimleri", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Gazete-Terimleri-66377.jpg", "date": "23.01.2024 03:50:44", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Gazete terimleri: Hem kendi ülkemizde gelişen ve değişen haberleri almamıza yardımcı olan hem de dünyada meydana gelen değişikliklerden haberdar olmamıza yardımcı olan gazeteler çok önemli bir haber kaynağıdır. Çeşitli sayfalardan oluşan gazetenin birçok bölümü bulunmamaktadır. Çünkü gazeteler sadece bir konu üzerinde değil spor, ekonomi, gündem, siyasi mücadele gibi çeşitli konular hakkında da bilgi vermektedir. Gazetecilik ise başlı başına bir bölümdür. Özelikle de haber yapmayı seven ve bu haberleri insanlara ulaştırmaya hedefleyen kişilerin mutlaka tercih etmesi gerekir. Bugünkü makalemizde sizler ile gazetecilik bölümünde yer alan gazete terimleri hakkında biraz bahsedeceğiz. Gazete terimleri kendi başına farklı bir boyut olsa dahi sizler için bunların ne olduğu hakkında bazı bilgiler vereceğiz.

Gazete terimleri ve anlamları

Asparagas haber: Kesin olmayan, yalancı haber.

Aktüalite: Daha önceden yapılmış olan bir haberi tekrar ekranlara getirmektedir.

Dekroşe: Bir sayfadaki yanlara taşan yazı ve resimler.

Demerkaj: Daha önceden yazılmış olan bir haberi baştan yazmak.

Desinatör: Aslında gazete terimleri arasında en can alıcı kelimesir. Desinatör herhangi bir olay ya da kaza anında gerçek olarak görülen ya da etrafta bulunan görgü tanıklarının anlatmış olduğu ifadelere göre kişinin tüm bu olanları toparlayarak tekrar anlatmasına denir.

Gazeteci: Bir gazetenin hazırlanması, haber edilecek olan olayların toplanması, ilan ve olayların teker teker yazılma işlemini yapan kişiye verilen isimdir.

Madalyon: Gazete sayfalarında yer alan büyük resimlerin kenar ya da köşe kısımlarında yer alan küçük resimlere verilen addır.

Manşet: Bir gazetenin alınmasında en etkili başlık manşetlerdir. Manşet bir gazetenin hangi marka olduğu, hangi tarih, hangi numara, hangi olay, hangi kişiler arasında olduğunu büyük harfler ile yazılmış olan kısma verilen isimdir.

Sansasyonel gazeteler: Genel olarak insanları galeyana getiren haberleri içermektedir. Bir kısmı temsil eden sansosyanel gazete daha alt kesimde bulunan insanların duygularını tahrik ederek onların heyecanlanmasına, protesto ve çeşitli mitingler yapmasına neden olan haberleri içermektedir.

Spot: Gazete terimleri içerisinde yer alan spot genel olarak başlıktan sonra gelmektedir. Spot, gazete içerisinde yer alan büyük başlıkların hemen alt kısmında yer alarak önemli olayların en can alıcı noktalarını büyük ve kalın harfler ile anlatan yazı kısmıdır.

Küpur: Gazetenin herhangi bir sayfasından koparılan küçük kâğıt.
" } ] }