{ "title": "Dış Ticaret Terimleri", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Dis-Ticaret-Terimleri-47462.PNG", "date": "19.01.2024 17:04:56", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Dış Ticaret Terimleri, Oldukça çeşitlidir. Dış ticaret içerisinde gümrükleme, taşımacılık ve sigortacılık terimleri de yer almaktadır. Bu nedenle her bir terimin kendine özgü anlamları vardır. Dış ticareti kapsayan tek bir konuda terimleri bilmek dış ticaret için yeterli değildir. Her birinin kendi içinde bir süresi ve sırası vardır. Zincirleme olarak birbirine bağlantı şekilde ilerler. Dış ticaret oldukça kapsamlıdır. Başlangıcından tamamlanmasına kadar detaylı süreçler içerir. Bu süreçteki tüm terimlerin bilinmesi dış ticaretin nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgiler verir.

Başlıca Dış Ticaret Terimleri Nelerdir?

Akreditif; alıcı ve satıcı arasında yapılan anlaşma gereği para transfer için bir bankaya ihtiyaç vardır. Aracı bir banka tarafından ticareti yapılan mal ve hizmetin gerçekleştirildiğine dair belgelerin şartlara uygun olarak ibrazı sağlanır. Ticaret gerçekleştiğinde ödemenin yapılacağına ilişkin ödeme şeklidir.

Ambar; ticarete konu olan malların belirli bir süre için ürünlerin konulduğu kapalı ya da açık güvenlikli alandır.

Antrepo; gümrük müsteşarlığınca verilen izin doğrultusunda, bir gümrük idaresine bağlı olarak işletilen, sahibinin tüzel kişilik veya kurum olma zorunluluğu bulunan, içine ticarete konu olan malların konulabileceği depodur.

Ata karnesi; gümrük anlaşmaları kapsamında ticarete konu olan malların bir ülkeye geçici girişinde gümrük vergilerinden muaf tutulması ve gümrük formalitelerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla verilen anlaşma eki belgedir.

Atr dolaşım belgesi; serbest dolaşım halinde bulunan eşyanın katma protokol hükümlerinden yararlanabilmesini sağlamak üzere, ihracatçı ülke yetkili kuruluşlarınca düzenlenip, gümrük idaresine verilen belgedir.

Cmr; karayolu taşıma belgesidir.

Pproforma fatura; teklif faturasıdır. Bu fatura karşılığı mal sevkiyatı yapılmaz ve para ödenmez. En önemli amacı, ihracatçının ürününün bu fatura ile ithalatçıya teklif edilmesidir. Sadece alıcı ile satıcı arasında gerçekleşen anlaşmanın en pratik kanıtıdır. Satıcı tarafından alıcı adına düzenlenen ve yapılan anlaşma ile ilgili her türlü detayı gösteren ön faturadır. İlgili faturada malın cinsi, miktarı, birim fiyatı, toplam tutarı, döviz cinsi, son yükleme tarihi, teslim şekli, ödeme şekli gibi her türlü detay bulunmalıdır.

Konşimento; üzerinde ticareti yapılan ürünün içeriği ile ilgili bilgiler bulunan yük taşıma senedidir.

Konteyner; ticarete konu olan malların deniz yoluyla taşınabilmesi için uluslararası standartlara uygun olarak yapılmış büyük metal sandıktır.

Küşat/küşat mektubu; beyannamelerin düzenlenebilmesi için malların muayene edilmesidir. Muayene sonucu verilen sonuçlara küşat adı verilir.

Fcl; konteyner yüküdür.

Ftl; kamyon yüküdür.

Garanti belgesi; ticareti yapılan ürünler için bakanlıkça verilen ve ithalatı yapan firmanın satış ve satış sonrası hizmet taahhütlerini içeren belgedir. Ürün risk kriterine göre ithalat anında ve ithalat tamamlandıktan sonra piyasaya arzı halinde talep edilir.

Gümrük beyannamesi; Gümrük mevzuatına göre hazırlanan, ticareti yapılacak malların bildirim listesinin beyanıdır. Firma yetkilileri tarafından ya da firma vekili gümrük müşaviri tarafından hazırlanır.

Gümrük müşaviri; ithalatçı ve ihracatçılar adına gümrüklerde iş takip etme yetkisine sahip kişi veya kuruluşlardır.
" } ] }