{ "title": "Deprem Terimleri", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Deprem-Terimleri-54417.jpg", "date": "22.01.2024 00:54:58", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Deprem Terimleri, Deprem başlangıç noktası yerin derinlerinde olan yer kabuğu sarsıntısı, doğal afet. Yeryüzündeki yapboz parçası gibi olan levhaların yanal hareketleri sonucunda meydana gelen enerji dalgalarının yeryüzünde neden olduğu sarsıntıya deprem denir. Deprem her zaman başımıza gelecek bir durumdur ve bu durumda haberlerde anlatılanları anlamak, gerekli önlemleri almak için bilinmesi gereken birtakım deprem terimleri bulunur.

Deprem Terimleri Nelerdir?

Fay; Deprem sonucu meydana gelen arazi kırıklıklarıdır.

Fay Hattı; Yeryüzünde deprem sonucu meydana gelen arazi kırıklıklarının başlangıç ve bitiş noktası arasında bir hat boyunca uzaması fay hattını verir.

Odak noktası; Yerin merkezinde depremin meydana geldiği, deprem dalgalarının açığa çıktığı ana nokta odak noktasıdır.

Merkez Üssü; Odak noktasından yeryüzüne en kısa mesafeden ulaşılan noktadır. Merkez üssü deprem şiddetinin en fazla hissedildiği noktadır. Merkez üssünden uzaklaşıldıkça depremin hissedilir olması da azalır.

Deprem Büyüklüğü; Deprem merkezinde meydana gelen enerji miktarının aldığı değerdir. Bir alet ile ölçülür ve rakamlar ile ifade edilir.

Deprem Şiddeti; Depremin meydana getirdiği hasarın derecesidir. Yani depremin insanlar, binalar, semt üzerinde maddi ve manevi oluşturduğu etkidir. Göreceli bir kavramdır. Depremin büyüklüğü aynı olsa dahi depremin şiddeti farklı olabilir. Örnek olarak Japonya'da 7.2 büyüklüğünde olan deprem ile Türkiye'de 7.2 büyüklüğünde olan deprem şiddetleri kıyas edildiği zaman zemin yapısı olarak daha dayanıksız olan Türkiye'de deprem şiddeti daha fazla olur.

Öncü Deprem; Ana depremden önce meydana gelen ve büyüklüğü ana depremden daha küçük olan sarsıntılardır.

Artçı Deprem; Ana depremden sonra meydana gelen ve büyüklüğü ana depremden daha küçük olan sarsıntılardır.

Sismograf; Deprem büyüklüğünün ölçüldüğü alettir.

Sismoloji; Deprem ile alakalı her türlü inceleme ve araştırmayı yapan bilim dalıdır.

Sismolog; Deprem ile alakalı her türlü inceleme ve araştırmayı yapan bilim adamıdır.

Rihter Ölçeği; Yalnızca deprem büyüklüğü değil depremde salınan enerji hakkında da bilgi veren ölçektir. Çok büyük deprem şiddetlerini ölçemez.

Deprem terimleri deprem anında, deprem sonrasında ve deprem öncesinde yapılması gerekenler bilinmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Deprem can ve mal kaybına neden olan ani bir doğal afet olduğu için bu konu hakkında bilgi sahibi olmak can ve mal kayıplarının azalmasına yardımcı olur.
" } ] }