{ "title": "Coğrafi Terimler", "image": "https://www.terimleri.gen.tr/images/Cografi-Terimler-75192.jpg", "date": "19.01.2024 17:10:00", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Coğrafi terimler, Gerek coğrafi konumu gerek yaşanan iklim ve iklim farklılıkları ülkemizde birçok değişikliği de beraberinde getirmektedir. Coğrafya hem çok geniş bir alan hem de oldukça önemli bir konudur. Çünkü ülkemiz çok önemli bir konuma sahiptir. Çok çeşitli iklimlerin yaşanmasından dolayı her türlü meyve, sebze, ağaç ve ormanlar yer almaktadır. Coğrafya kendi başına oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çünkü coğrafya üzerinde incelenmesi, bakılması ve gözlemlenmesi gereken o kadar çok şey vardır ki ve bu yapıların hepsinin ayrı bir özelliği bulunmaktadır. Bu yüzden coğrafya çok geniş bir alanı kapsamaktadır.

Bu yüzden de coğrafya konusundaki coğrafi terimler insan aklını biraz zorlamakta bazen de sıkıcı gelmektedir. Sıkıcı gelmesinin nedeni ise kişinin ya ilgisi yoktur ya da muhtemelen coğrafi terimleri incelemesi oldukça zor gelmiştir.

Coğrafi terimler ve anlamları nelerdir?

Atmosfer: Aynı dünya gibi bir şekle sahip olan coğrafi terimlerden biri olan atmosfer dünyayı dış kısımdan bir örtü gibi saran gaz tabakasına denir.

Bozkır: Genel olarak parasal iklimin hâkim olduğu yerlerde görülen bir bitki çeşididir. Yazın sıcak havalarda sarımsı renge dönen bir yapıya sahiptir. Genel olarak otluklara benzemektedir.

Boylam: Dünya üzerindeki hayali çizgilerden bir tanesidir. Boylamlar dünyanın üzerindeki bir noktanın başlangıç meridyeni olarak belirlenen bir noktaya olan uzaklığına denir.

Coğrafi konum: Matematiksel ve özel konum olarak ikiye ayrılan ve coğrafi terimler içerisinde önemli bir yere sahip olan coğrafi konum bir yerin dünya üzerindeki konumunu ifade eder.

Çizgisel hız: Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın eksen etrafında yapmış olduğu dönüş hızına denir. Kuzeye doğru çıkıldıkça çizgisel hız azalır.

Delta: Coğrafi terimlerden biri olan delta bir biriktirme çeşididir. Deltalar akarsu kenarlarında daha fazla görülmektedir. Aynı zamanda da deltalar akarsu kenarlarındaki maddeleri taşıyarak deniz deniz kıyılarında biriktirme yaparlar.

Deprem: Coğrafi yetimlerin en fazla duyulan kelimesi depremdir. Deprem yer kabuğunda meydana gelen sallanmalara denir.

Dünya: İnsanlığın yaşamını sürüp devam ettirdiği güneş sistemi gezegenidir.

Enlem: Enlem dünya üzerindeki yatay çizgileri ifade eder. Özellikle de enlemler dünya üzerindeki herhangi bir noktanın Ekvatora olan uzaklığını söylemek için kullanılmaktadır.

Fay: Yer kabuğunda meydana gelen hareketlenmeler faylar üzerinde de bazı değişikliklere neden olmaktadır. Fay; yer kabuğunda bulunan bazı yapıların birbirine yaklaşması ve uzaklaşması sonucunda meydana gelir.

Harita: Herhangi bir yerin tepeden bakılarak defalarca orantılı bir şekilde küçültülmesi sonucunda kâğıda aktarılan şekline harita denir.

İklim: Coğrafi terimler arasında yer alan bir diğer kelimemiz ise iklimdir. İklim; yıllar boyunca aynı bölgede aynı etkileri oluşturan hava koşullarına denir.

Matematik konum: Herhangi bir yerin konumunu ifade eder iken sayısal verilerin kullanılarak tanımlanmasına denmektedir. Matematik konumda enlem ve boylamlardan yararlanılır.

Özel konum: Herhangi bir yerin etrafında bulunan köprü, deniz, transit taşımacılık, ulaşım, turizm, ekonomi, madencilik, kaplıca gibi etkenlerin etkili olduğu şeklindeki konumuna özel konum denir.

Nüfus: Herhangi bir bölgede yaşanan insan sayısını ifade eder.

Volkanizma: Coğrafi terimler arasında yer alan volkanizma yerin an aşağı tabaka ve katmanlarındaki lavların dışarıya çıkmasına denir.

Yağış: Yeryüzünde bulunan deniz ve göllerin belirli bir sıcaklığa ulaştıktan sonra buharlaşarak atmosfere doğru çıkar. Daha sonra ise atmosferdeki bu buharlar yavaş yavaş ağırlaşmaya başlayınca yağış oluşumu gerçekleşir.

Göçler: Herhangi bir topluluğun ya da kesiminin çeşitli nedenler ile bir yerden farklı bir yere olan kalıcı ya da mevsimlik yapılan yer değiştirmeye denir. Genel olarak ekonomik sıkıntılar göçlere sebebiyet verir.

Kıta: Büyük deniz ve okyanusların genel olarak orta kısmında yer alan büyük kara parçalarına denir.
" } ] }