Beslenme ve diyet terimleri; bilindiği takdirde daha bilinçli şekilde kilo vermek kolaylaşır. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte kış mevsiminde alınan fazla kilolardan kurtulma istediği de atağa kalkar. Fazla kilolardan kurtulmak için daha çok amatörce diyetler yapılır ve kısı süre içinde de başarıya ulaşılamadığı gerekçesiyle diyet sonlandırılır. Oysaki bir diyetisyenden yardım almak veya en azından araştırma yaparak diyet ve beslenmeyle ilgili bilgiler edinmek çok faydalı olacaktır. Tabi bu araştırma yapılırken bazı terimleri yorumlamakta zorluk çekebilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olması için hazırlanan ve aşağıda yer alan listeden istifade edebilirsiniz.
Beslenme ve diyet terimleri
Amino asit: Protein yapı taşı olarak bilinen amino asit hem vücut tarafından üretilir hem de dışarıdan alınan yiyeceklerden temin edilebilir.
Kalori: Enerji birimini ifade eder. Sağlıklı bir yetişkin günlük 2000-2400 kcal. İhtiyaç duyar.
Antioksidan: İnsan vücudunun normal temposu içinde oluşan ve serbest radikal olarak bilinen zararlı maddelerin vücuda zarar vermesini engelleyen bileşenlere verilen isimdir. Antioksidan başta yeşil çay olmak üzere birçok bitkide bulunmaktadır. Vücutta antioksidan etkiye sahip değerlerin arttırılması sayesinde kanserden korunmak daha kolay olur.
Amin: Azot ve baz özelliği taşıyan organik maddenin adıdır.
Posa: Besinlerin sindirilemeyen ve bağırsak geçişkenliğini arttıran kısmıdır.
Alyuvarlar: Yapısında hemoglobin olan kırmızı kan hücresinin adıdır.
Biotin: Ana B vitamininin adıdır.
Aroma: Koku.
Çölyak: Buğday, çavdar, yulaf gibi besin maddelerinde yer alan glüten adlı maddeye karşı oluşan aşırı hassasiyete bağlı olarak gelişen bağırsak hastalığı.
Bazal metabolizma: Dinlenme halindeyken organların çalışmaya devam etmesi sonucu vücudun sıcak kalması esnasında harcanan enerjiye verilen isimdir.
Glisemik indeks: Tüketilen besin maddelerinin kan basıncı seviyesinde meydana getirdiği etkiyi ölçen değer.